Хвороби птахів

Хвороби у птахів, що виникають через недостачу мінеральних речовин

Для нормального розвитку птахам життєво необхідні мінеральні речовини, найважливішими з яких є кальцій, фосфор, марганець. Про що і йтиметься у цій серії статей, присвячених даній проблемі. Почнемо з кальцію, фосфору і хлориду натрію.

Кальцій та фосфор

Іони цих речовин є електролітами у рідинах тканин організму, що активізують окремі ферменти. Фосфати входять до складу багатьох протеїнів і амінокислот, ліпідів та нуклеїнових кислот. Тому всілякі порушення рівня кальцію та фосфору, а також їх співвідношення в раціоні призводять до значних змін в організмі птиці.

У молодої птиці при недостачі фосфору і кальцію в організмі, знижується ступінь росту кістяка. Слабшає його міцність і в дорослої птиці, за рахунок вилучення цих речовин з кісток і залучення їх до загального обміну в організмі; несучки несуть яйця з тонкою шкаралупою. У разі тривалого мінерального голоду, кістяк птиці стає крихким і ламким, розвивається рахіт, припиняється ріст. Для забезпечення правильного обміну речовин, необхідно включати в раціон мінеральні добавки (черепашку, крейду, кісткове борошно, борошно з шкаралупи яєць, фосфати та ін.).

При недостачі у раціоні мінеральних речовин, зокрема кальцію, фосфору і сірки, а також окремих амінокислот (цистину, метіоніну, лізину), кури вищипують пір'я і розкльовують знесені яйця. Для профілактики, необхідно додавати до корму крейду, черепашку, зелень, капустяне листя, моркву. Не можна допускати вогкості в приміщенні, де мешкає птиця. Для зменшення розкльову яєць слід привчати птицю нестися в гніздах.

Хлорид натрію

Натрій активізує проходження нервових імпульсів в тканинах і проникненність мембран для метаболітів. Хлор є складовою частиною шлункового соку і соляної кислоти, наявність яких забезпечує нормальне травлення. Недостача як натрію, так і хлору може спричинити значні порушення в обміні речовин, що, у свою чергу, призводить до зниження продуктивності і життєздатності птиці.

Для профілактики захворювання, раціон птиці слід збагатити хлоридом натрію (кухонною сіллю) з розрахунком 2-4 г на 1 кг корму; більш високі концентрації викликають отруєння, особливо у молодняка. Курчата і індичата гинуть вже при добавці до раціону солі у пропорції 7-8 г на 1 кг корму, особливо при обмеженому напуванні. Зазвичай, при отруєнні, молодняк гине від зневоднювання й м'язового виснаження з подальшим розвитком набряку серця і легенів.