Ми на карті

 

Основне кредо нашого птахокомбінату - вирощування бройлера на натуральних кормах без використання гормональних препаратів і стимуляторів росту, виробництво екологічно чистої, високоякісної продукції.

 


 

           Мабуть, у кожному районі є господарства, які з року в рік вражають своїми здобутками. Одне з таких на Бершадщині – ПрАТ "Птахокомбінат "Бершадський", очолюване депутатом районної ради І.І. Андрушком. Підприємство щойно занесено на обласну і районну Дошки пошани, а директора – на районну. 

Ніби в іншому вимірі, особливих умовах працює цей семисотенний колектив. І так усі роки, які б події не відбувалися в країні, зокрема в економіці. За останні, наприклад, виробництво м'яса вдалося збільшити в 4,5 раза. До кінця нинішнього року цей показник буде доведено до 11 тисяч тонн.

Для порівняння: у районі на ВРХ і свинях його було вирощено за сім місяців 9742 тонни. Якщо частка птахокомбінату у структурі виробництва м'яса у червні складала 79 відсотків, то вже у липні – 85. І цей показник продовжує зростати.

Цьому передує, звичайно, масштабна підготовча робота, яка безупинно проводиться на підприємстві. Наприклад, щоб виробляти більше комбікормів, яких тут споживається щодоби 100 тонн, довелося нарощувати валове виробництво зерна. Врешті-решт чого тільки варта переробка, реалізація такої кількості м'яса, хоча попит на нього, як на екологічно чисту продукцію, завжди був і є зараз скрізь, де вона продається. У таких випадках годилося б тільки пишатися настільки велетенською роботою, а колективу розраховувати ще на якісь відзнаки, стимули.

Тут постійно живуть майбутнім. Причому не тільки живуть, а і дбають про завтрашній день. Вже у цьому році, наприклад, буде закладено фундамент під будівництво нового, високотехнологічного, сучасного, європейського рівня забійний цех. Причому пропустити його планують вже нарік, до чергової 27-ї річниці від дня створення колективу, яку відзначатимуть у серпні.

Якщо врахувати, що слова на цьому підприємстві ніколи не розходяться з ділом, варто і надалі розраховувати на настільки ж бажані позитивні переміни. Тим більше, що на це спрямовуються 15 млн. грн. власних інвестицій. Завдяки цьому підвищиться і без того висока якість перероблюваної продукції. Замість двох тисяч голів птиці, за годину її буде забиватися до дев'яти тисяч. Таким чином, виробництво м'яса буде збільшено до 15-18 тисяч тонн.

Щоб мати уяву про птахокомбінат, як солідне підприємство, достатньо хоча б згадати, що тут доводиться щодня(!) готувати до тисячі центнерів високоякісних комбікормів. Та ще й яких. Щоб раціони годівлі були повноцінними, у цьому кормі десятки інгредієнтів: від білків, вітамінів і мінералів – до амінокислот. Годівля птиці здійснюється практично на молекулярному рівні. Потужності інших комбікормових заводів були практично нічим у порівнянні з тим, що на птахокомбінаті. А от землі, на жаль, є поки що лише 2300 гектарів, а треба хоча б 5 тисяч га. Тільки тоді можна буде забезпечити виробництво власними комбікормами.

Птахокомбінат споживає 20 відсотків електроенергії від району. Щоб економити її, всі електролампочки замінили на енергозберігаючі. Як результат, споживати її почали у п'ять разів менше, а це економія 50-60 тисяч грн. щомісяця від того, скільки доводилося платити за неї раніше.

До речі, виробнича дисципліна тут теж відшліфована так, що на випадок відключення електроенергії більш, як на 5-10 хвилин, одразу ж вмикаються аварійні підстанції. Справа в тому, що влітку доросла птиця не витримує 15 хвилин при 30-35-градусній жарі.

Зрозуміло, що ті горизонти, показники, на які тут, як кажуть, замахнулися, під силу не багатьом. Адже це і нові робочі місця, яких буде до тисячі. Та і взагалі, як щось на цьому підприємстві робиться, тільки на краще. Головний зоотехнік В.В. Цимбал розповідає, що відділи повністю комп'ютеризуються. Комп'ютер з відповідною програмою по приготуванню кормів встановлено і у його кабінеті.

Як правило, спеціалісти їздять на конференції, наради, симпозіуми, в тому числі і на міжнародні, де завжди знаходять щось почерпнути.

З науковцями, звичайно, контакти налагоджено. Однак у птахокомбінаті вважають, що у них є вже свої, виробничі професори. Кожний з них відмінно володіє ситуацією, знає своє місце і усвідомлює для чого прийшов у колектив. Отже, робиться все, щоб правильно і грамотно, по-сучасному організувати годівлю птиці, технологічні процеси, циклічність, щоб кожний бройлер за 42 дні обов'язково важив два кілограми.

Здавалося б, інвестиційні кошти годилося б витрачати раціонально. Однак у кожному з виробничих підрозділів вміють викроїти і на квіти, і для того, щоб доглянути садок. Бо чистота, охайність – теж дисциплінують. Незважаючи на таку кількість працюючих, на території не знайдеш недопалка, крім відведених для паління місць. От і дорожать люди своїми робочими місцями. Адже бажаючих влаштуватися сюди на роботу ніколи не бракувало. Треба тільки бачити, як у пташниках, де птиця ще маленька, її ніби дома підпоюють додатково з баночок, підгодовують з дечок.

У Кошаринцях вже мало що і нагадує, що тут був колись тваринницький комплекс. До речі, робота на ньому у свій час велася теж на відповідному рівні. А може то саме місце над Бугом стимулює, надихає, щоб працювати творчо, вдумливо, з віддачею.

Що буде далі? У птахокомбінаті кажуть, що нібито цього ще не обговорювали. Якщо і планується щось, то на найближчу перспективу. Однак це таке підприємство, від якого щороку можна чекати чогось нового.

Щоб ні в чому не повторюватися, розповідаючи про цей відомий на всю Україну колектив, працівники газети вперше побували у шостому і п'ятому його цехах. Переміни приємно зачаровують. Подивіться на знімки, зроблені під час відвідування нових цехів (розміщені в нашому фотоальбомі).



 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вітаємо на сайті Бершадського Птахокобінату

Приватне акціонерне товариство Птахокомбінат «Бершадський»

Золота торгова марка Птахокомбінат Бершадський

Історія одного з найбільших вітчизняних виробників цінного дієтичного м'яса веде свій відлік з 1980 p., коли на базі міжколгоспної птахофабрики було створено птахокомбінат «Бершадський». Тепер це потужне агропромислове господарство, до складу якого входить ціла низка цехів: інкубаційний, шість цехів з вирошування бройлерів, забійний, з переробки птиці, з виготовлення яєчного порошку, холодильно-компресорний, комбікормовий міні-завод, а ще зерносклад, автопарк, бригада з рослинництва (обробляє більш як 3260 га ріллі) та ін.

Основні напрями діяльності товариства — виробництво м'яса птиці і субпродуктів (охолоджених і глибокої заморозки) та випуск харчової продукції шляхом подальшої переробки курятини. Більш як 60 сортів ковбас, сосиски, тушонки, паштети, консерви, копченості мають незмінний успіх у споживачів, бо виготовлені з екологічно чистих натуральних продуктів із власної високоякісної сировини. Птахокомбінат має широку мережу фірмової торгівлі, де реалізується більш як 98 найменувань продукції, постачає свою продукцію закладам освіти й охорони здоров'я, оздоровницям регіону.

Птахокомбінат є зразковим і щодо соціального розвитку господарства. Значну увагу тут приділяють об'єктам соціально-побутової сфери, поліпшенню умов праці, життя та відпочинку аграрників, вихованню молодої зміни. Гордістю колективу є дитячий садочок з басейном, функціонують власні спортивний комплекс та їдальня. Господарство є спонсором колективу естрадного танцю «Мрія», надає підтримку народному фольклорному колективу «Війтівчанка».

English version

The history of one of the largest national producers of healthy dietary fowl-flesh dates back to 1980 when the "Bershadsky" Integrated Poultry Farm was founded at an inter-collective poultry farm. Today it is a high-capacity agri-industrial business incorporating an incubation shop, six broiler-growing shops, a slaughter-house, a poultry-processing shop, an egg powder shop, refrigerating and compressing facilities, a mixed fodder mini-plant, a grain warehouse, a motor pool, and a team of plant-growers cultivating over 3260 hectares of arable land, etc.

The company's main production lines include poultry and by-products (cooled and frozen) as well as foodstuffs based on further processing of chicken. Over 60 sorts of sausages, stewed fowl-flesh, chicken pastes, canned and smoked poultry are a real success among customers since they are all made of healthy natural products and the farm's own raw materials. The company has a wide trading network which sells more than 98 types of products and supplies them to regional health resorts, educational and healthcare institutions.

The Integrated Poultry Farm is an example of caring for social development. It seeks to improve social facilities, to ensure better conditions of labour, life and recreation of the agrarians, and to train the young generation. The company prides itself on its kindergarten with a swimming pool, a sports complex and a dining-hall. It also sponsors the "Mria" pop dancing group and "Viytivchanka" folk group.

Голова правління ПАТ Птахокомбінат Бершадський


 

Андрушко Іван Іванович, народився 01 січня 1950 року в с. Ленінське, Сквирського району, Київської області. Громадянин України. 
Освіта вища, в 1972 році закінчив Білоцерківський сільськогосподарський інститут, факультет ветеринарії за спеціальністю лікар  ветеринарної медицини.


Трудова діяльність:


- 1972 – 1976 роки – головний ветлікар КСП «Комунар» с. П'ятківка Бершадського району Вінницької області; 
- 1976 – 1980 р.р. – директор Бершадської інкубаторно-птахівничої станції;
- 1980 – 1988 р.р.- директор міжколгоспної птахофабрики;
- 1988 – 1997 р.р. – директор птахорадгоспу «Бершадський» та генеральний директор НВО «Вінницяптахопром»;
- З 1997 р по даний час – голова правління, директор ПрАТ «Птахокомбінат «Бершадський»;


Державні нагороди: за трудові досягнення нагороджений орденом «Знак Пошани» Президії ВР СРСР, за підтримку та розвиток духовності     нагороджений Орденом Святого Князя Володимира 4 ступеня, за бездоганну репутацію в бізнесі відзначений почесною                    нагородою «Золотий Ягуар». У 2007 році присвоєно почесне звання «Заслужений працівник сільського господарства».
Позапартійний.
Тричі обирався депутатом Вінницької обласної ради та чотири рази депутатом Бершадської районної ради.


 

 

Про нас пишуть

НОВА ВИСОТА ПТАХОКОМБІНАТУ «БЕРШАДСЬКИЙ»

Досить часто журналістські дороги представників багатьох засобів масової інформації ведуть до цього славетного підприємства, яке показує приклад вмілого господарювання в непростих умовах сьогодення. Тож працівники і спеціалісти ніби й звикли до уваги з боку ЗМІ, які щоразу інформують про нові здобутки цього чудового колективу. Проте завжди з великою гордістю кожен з них сприймає інформаційні подачі про птахокомбінат та його керівника. І це не випадково, бо за роки свого існування тут склалася справжня атмосфера високопродуктивної праці, яка гідно оцінюється, взаємодопомоги, гордості за колектив і підприємство. Всі свої досягнення, як і віру в надійність завтрашнього дня, тут пов’язують зі своїм незмінним директором, депутатом районної та обласної рад багатьох скликань, Іваном Андрушком, який ось уже 28 років вміло веде свій корабель серед рифів і штормів роздмуханої ринкової стихії. Торік, йому Указом Президента України присвоєно звання «Заслуженого працівника сільського господарства».

Нині птахокомбінат «Бершадський» виробляє понад 82 відсотка м’яса від усього загальнорайонного показника і за останніх два роки наростив його в чотири рази.

Враховуючи прогнози, що вже в нинішньому році споживання курятини в середньому на душу населення в Україні зросте до 22 кілограмів і наблизиться до європейського рівня, то перспективи у виробництві бершадської курятини, яка користується великим попитом в усіх регіонах країни із-за натуральних смакових якостей, досить непогані.

Війтівка, де розміщуються основні виробничі приміщення «Бершадського», як і саме виробниче містечко птахокомбінату, зустріли яскравим весняним сонцем і світлими обличчями людей. Не почув тут знервованих суперечок та голосних окриків начальства, які майже скрізь супроводжують виробничий процес в інших колективах. І вже пізніше зрозумів чому – бо цього не культивує сам директор підприємства, який спокійно й тактовно, хоч і вимогливо, говорить зі своїми підлеглими.

– Стиль і методи керівництва, пов’язані з криками і підвищеними тонами голосу керівника вже давно віджиті і використовуються тільки там, де відсутня професійна та аргументована вимогливість чи пропозиція – так відреагував на наше перше враження Іван Іванович. – В нашому колективі нині працює більше 700 чоловік, які отримують непогану зарплату і дорожать своїм робочим місцем, – зазначив він.

Не дивно, що працювати у «Бершадському» прагнуть чимало бажаючих з навколишніх сіл. Тут створено сприятливі і безпечні умови праці у виробничих підрозділах, а працівники забезпеченні спецодягом і висококалорійним харчуванням за символічною ціною. Діють їдальня, кімнати відпочинку та побутові душові, спортзал. Працівники підвозяться на роботу, отримують путівки, в тому числі й пільгові, у санаторії та бази відпочинку, а їхні діти – в оздоровчі табори.

Цікаво було дізнатися, що тут недавно 3,5 тисячі тонн м’яса на рік були висотою, а вже торік його вироблено біля 12 тис. тонн. Сьогодні птахокомбінат випускає майже 100 найменувань якісної, екологічно чистої продукції. Зокрема, 31 – охолодженого та замороженого м’яса птиці, 6– копченостей, 5 – консервантів, 3 – рулетів, 16 – ковбасних виробів, 10 – напівфабрикатів. Курячі делікатеси з маркою ВАТ «Птахокомбінат «Бершадський» можна зустріти в багатьох обласних центрах, а також в Києві та Криму, діє широка мережа фірмових магазинів.

– Я найбільше тішуся з того, – підкреслює Іван Андрушко, – що у нас була і є команда однодумців-професіоналів.

Ви знаєте чому окремий велосипедист виграє командну гонку і отримує жовту майку лідера? – продовжує він. Тому що на нього працює ще й вся команда, всі – на переможний кінцевий результат.

– Я горджуся, що колектив себе знайшов у цей непростий час, – зазначив керівник. – Бо капіталізація суспільства йде очевидна і перейти психологічно оцей бар’єр не кожному вдається. Звичайно, першим завжди важко, бо постійно знаходишся під пильним наглядом друзів і недругів. Тож вважаю, що ми з колективом успішно склали екзамен на зрілість.

В «Бершадському» діє цехова структура виробництва. Шість цехів по вирощуванню бройлерів дозволяють одночасно розмістити 1,2 млн. голів птиці і за 42 дні (саме такий цикл від народження до забою) виробляти понад 2,2 тис. тонн м’яса. Щодня для цього тут виробляється до 100 тонн екологічно чистих комбікормів із власного зерна. Адже комбінат орендує понад 3 тис. гектарів орної землі і прагне цей клин розширювати. І хоч минулорічний урожай через небачену засуху зібрали менший від очікуваного, все ж відпрацювали схему за якою вдається вижити. Гордяться тут і тим, що власники паїв навіть були готові зачекати з оплатою, лише б підприємство працювало. Та з ними всіма розрахувалися – по тонні зерна за кожний земельний пай.

Однак, попри всі труднощі, тут планують нарощувати виробничі потужності. Нещодавно запустився в дію новий ще один сучасний переробний цех, в який вкладено більше 20 млн. грн. власних інвестицій за голландською технологією. Тобто, закладається великий фундамент на майбутнє. Замкнутий цикл виробництва – інкубування яйця, вирощування, забій і переробка дозволяють доставляти до столу споживачів готову якісну і екологічно чисту продукцію, яка користується великим попитом.

Правда, зазначає керівник, в нашій області реалізується менше третини продукції і тут є великі перспективи.

– Тож конкуренції Ви не боїтеся? – прямо запитав у керівника. – Ні, – відповів він, – хоч нині потужно в область входить «Курочка ряба». Ми своє місце під сонцем завоювали і будемо це робити надалі своєю якісною та смачною продукцією та доброю репутацією. Адже це також важливо, тому при будь-якій розкладці в програші ми не будемо.

Поцікавився й думкою Івана Івановича щодо його недавньої відзнаки, адже нагород вищої проби у нього чимало. Чого тільки варті лауреатство «Золотого ягуара» за бездоганну репутацію в бізнесі та високу якість продукції і занесення до «Золотої книги ділової еліти України», «Золотої книги українського підприємництва» та книги національної іміджевої програми «Лідери ХХІ століття: 500 впливових особистостей України».

– Присвоєння мені звання «Заслуженого працівника сільського господарства України», хоч і довгоочікуваного, сприйняв з радістю, насамперед за колектив, у якому дав Бог щастя працювати 28 років. Бо його славу, популярність, авторитет, як і його матеріальну базу, створили наші працівники. Адже у нас немає інвесторів – ми будуємося, розширюємося і модернізуємся за власні кошти. Тому не пишатися цим не можливо. Тим більше, що вже нинішнього року плануємо виробити до 20 тис. тонн м’яса птиці.

Торік колективу птахокомбінату також було вручено чергову нагороду – Почесну Грамоту Кабінету Міністрів України за вагомий внесок у забезпечення соціально-економічного розвитку регіону, значні трудові здобутки та з нагоди 75-річчя утворення Вінницької області.   Таку ж нагороду одержала й передова пташниця Галина Саєвська.

Для семи сотень жителів району і їх сімей птахокомбінат «Бершадський» став єдиною надією на стабільну роботу і заробіток. Крім основної своєї бази, птахокомбінат придбав занедбані приміщення могутнього колись війтівського господарства, відремонтував та реконструював і вже після їх відновлення тут виробили за 2 роки більше 10 тисяч тонн м’яса. А придбаний відгодівельний комплекс у Кошаринцях після реконструкції і відновлення виробив за півтора року 5 тисяч тонн м’яса.

Побачене і почуте тут справді вражають. Адже в той час коли тваринницька галузь загнана в кут і лише тепер поступово піднімається з колін, бершадські птахівники вже досягли європейського рівня. От тільки б не заважали їм, не заздрили і для всіх влада щоб встановила чесні «правила гри».

Іван Іванович постійно наголошує на значимості ролі трудового колективу, його працівників у здобутках «Бершадського». Тож не стримався, щоб не запитати про кращих виробників. Серед передовиків, за словами керівника, він відзначив свого першого заступника Натолочну Тетяну Борисівну, заступника директора по технології Цимбала Валентина Валерійовича,  головного інженера Андрія Козійчука, технолога забійного цеху Замкова Лариса Павлівна,  головного бухгалтера Маринич Галину федорівну та головного ветеринарного лікаря Грабового Сергія Володимировича,  а також завідуючого кормоцехом Бабій Любов Петрівна,  та багатьох інших. Основна маса людей приходять в колектив надовго і назавжди. Хоч, ніде правди діти, попадаються тимчасові, які не приживаються в колективі. Таких «шліфує» тут сама бригада.

Про свого директора працівники відгукуються теж з великою повагою:

– Це не просто золота голова, а еталон інтелекту. Без нього нашого птахокомбінату в нинішньому вигляді ніколи б не було.

І цим сказано все, бо досвід Андрушка, його знання справи дуже потрібні колективу. Адже нині загострилася конкуренція, все гостріше вживаються нецивілізовані методи і спроби тиску, держава відкрила кордони для завозу дешевої, але малоякісної курятини з-за кордону. Напруження в боротьбі за ринки збуту зростає.

– То бершадські кури справді найсмачніші? – запитав у керівника.

– Повірте, це так. Я стверджую це як фахівець, – впевнено заявив співбесідник. – За всім цим совість, праця і гордість нашого колективу. І споживачі вже давно оцінили нашу продукцію як високоякісну, екологічно чисту, з відмінними смаковими властивостями.

Побувавши на птахокомбінаті «Бершадський» ще раз переконався у невичерпному потенціалі наших бершадчан, красі їхніх душ і діянь, в простому, здавалося б, винайденні рецепту секрету успіху – влада має створити належні умови для розвитку виробництва, які в подальшому мають принести користь там, де талант керівника, його знання справи і вміння працювати з людьми співпадають з організованістю та професіоналізмом колективу.

Автор статті Павло БАЙДАЛЮК.


Просмотреть увеличенную карту